Сир брі: з чим їсти та як подавати

Сир брі: з чим їсти та як подавати

Сир брі з’явився на наших столах завдяки сироварам з однойменної французької провінції, розташованої в самому серці Франції.

Ароматний брі роблять з коров’ячого молока. Коли сирна маса твердіє, її солять і відправляють у спеціальне темне приміщення, де на поверхні сиру штучним шляхом вирощують цвіль Peni­cil­li­um can­didum. Спори цвілі розростаються по всій голівці, але не проникають всередину, завдяки чому скоринка залишається твердою, а серединка м’якою і тягучою.

Відомо, що вже в середньовіччя у Франції особам блакитної крові подавали чудовий кремовий сир із білою пліснявою скоринкою, незвичайним ароматом нашатирю і лісових горіхів, і багатим гострим смаком. Брі настільки високо цінувався, що навіть послати його в дар правителю було комільфо. І вже точно жоден король не відмовився би від подарункового сирного набору типу сету Roy­al.

Сет «ROYAL»

Розповідаємо, як їсти сир брі подібно справжнім монархам і отримувати максимум задоволення.

Як правильно нарізати і подавати брі

Сир брі прийнято подавати цілком, щоб гості самі могли відрізати стільки, скільки потрібно. Якщо ви купили цілу голівку сиру — її можна розділити на половинки або часточки-трикутники, подібно до того, як ви ріжете торт.

Подавайте брі в якості закуски під час десерту або перед ним, або зробіть його самостійним блюдом, особливо якщо вирішили запекти сир у духовці і полити його кисло-солодким соусом.

Чи можна їсти корочку сиру брі

Правильна відповідь: «Потрібно». Особливо якщо це запашний сир Брі з паприкою або пряний Брі з прованськими травами. Скоринка свіжого сиру відрізняється за смаком від серединки, але це тільки додає страві пікантності.

Якщо ви принципово не хочете їсти цвіль — обріжте її ножем, але вже в себе в тарілці. А подавати сир потрібно в тому вигляді, в якому ви дістали його з упаковки.

З чим подавати сир брі

За годину до подачі сир потрібно витягнути з холодильника і дати йому нагрітися до кімнатної температури.

В якості закуски до брі ідеально підходить:

  • м’який або підсмажений хліб
  • солодкі або солоні крекери
  • солодкий виноград
  • стигла полуниця
  • хрусткі груші або яблука
  • зацукровані або звичайні горіхи
  • мед
  • кисло-солодке варення або джем

Щоб подати брі гарно, візьміть дерев’яну або кам’яну тацю, на середину покладіть розрізаний на половини або часточки сир, а навколо викладіть крекери, хліб, фрукти і горіхи. У кожного гостя повинен бути свій ніж. Щоб уникнути конфузу, господареві краще першим ненав’язливо показати, як правильно відрізати сир.

Уявіть, як кладете шматочок ніжного сиру на хрусткий багет і відправляєте цю композицію в рот. А для повноти картини все це можна закусити соковитим виноградом або горішком.

Логічно припустити, що смак французького сиру найкраще розкривається в поєднанні з французькими винами. Але якщо французького під рукою нема, підійде будь-яке.

Найкраще до брі підходять напої з високою кислотністю:

  • легкі сухі білі вина
  • молоді сухі червоні вина
  • фруктові рожеві вина
  • шампанське брют.

Налийте шампанське у високий вузький келих, помилуйтеся грою світла і бульбашок, а потім із головою пориньте у світ високого смаку.

Як правильно зберігати сир брі

Як тільки ви принесли сир додому — покладіть його в холодильник. Найкраще він зберігається при температурі 2—4℃. При більш високій або низькій температурі сир може надто сильно затвердіти або, навпаки, стати надто м’яким. На зіпсованому сирі можуть з’явитися коричневі, сині або рожеві плями. У такому разі сир потрібно терміново відправити у відро для сміття, якщо тільки це не вишуканий рожевий сир Брізе Розе.

БРІЗЕ РОЗЕ

Поки сир не розрізаний і знаходиться в герметично закритій упаковці — він зріє. А значить потрібно уважно стежити за терміном його придатності. Можливо, ви чули жарт про те, що, мовляв, «живу бідно: сир із цвіллю, вино старе». Так ось, щоб насправді не спробувати зіпсований сир, пам’ятайте, що зазвичай сир брі споживають максимум протягом тижня після того, як у нього закінчився термін придатності. Потім його потрібно викинути, навіть якщо рука не здіймається.

За годину до подачі сир потрібно витягнути з холодильника, щоб м’якоть стала більш кремовою, а запах більш м’яким. В ідеалі потрібно їсти сир кімнатної температури, але тут вже все залежить від вашого смаку. Якщо ви кладете в холодильник вже розрізаний сир — щільно загорніть його в пергаментний папір.

І пам’ятайте: брі — прекрасний вибір для будь-якого часу доби. Вранці він прикрасить сніданок, в обід допоможе відволіктися від справ, під час вечірки підігріє апетит, а вечерю огорне флером романтики.