Алтинчиз. Український погляд на сири з омитою скоринкою

Алтинчиз. Український погляд на сири з омитою скоринкою

Історія алтинчизу почалася з бажання «Пастурель» розширити лінійку вишуканих сирів у білій благородній плісняві. І не просто використати класичний рецепт, а вивести на гастрономічну сцену особливого героя. А саме додати до світового переліку сирів з омитою скоринкою — французського реблошона, італійського таледжио — український продукт. 

Для цього героя було створено спеціальні умови. Від окремих камер зі специфічною температурою, вологістю, силою обдуву на виробництві. До молока з підвищеною жирністю. Два роки пішло на пошук оптимального поєднання всіх показників та ваги головок, адже остання сильно впливає на смакові якості сиру. 

Майстри «Пастурель» шукали саме той незабутній мікс гостроти та м’якості. І коли нарешті він був знайдений, то увічнити рецепт вирішили оммажем до назви українського села Алтинівка, де перебуває завод марки Pas­tourelle. Так з’явився сир з омитою скоринкою Алтинчиз (Alt­inсheese) із запатентованою рецептурою.

Усю його інакшість у «Пастурель» вирішили підкреслили нетрадиційним зовнішнім виглядом —  лункою посередині для алкоголю. І тут для гурмана відкривається поле для експериментів. Можна спостерігати, як мерехтять бульбашки шампанського у лунці, а можна взяти до гоструватого Алтинчизи більш міцний алкоголь. А, можливо, захочеться відчути пряний посмак легшого Алтинчиз Ред, який у процесі дозрівання декілька разів омивається червоним вином.

Чи можна їсти скоринку сиру

Сир із кремовою душею і золотавою скоринкою створений для того, щоб їсти його цілком. Навіть якщо ви готуєте тартифлет, кірочку обрізати не потрібно — вона надасть страві ще більшої колоритності. А в сирі Алтинчиз Ред кірочка, яку омили вином, — це взагалі особливий вид задоволення. Тільки заради однієї цієї кірочки варто скуштувати сир, ну і, звичайно, заради ніжного легкого смаку.

Як правильно нарізати і з чим подавати алтинчиз

Перш ніж поставити сир на стіл, почекайте, поки він нагріється до кімнатної температури. Розріжте круглу голову на дві половинки, які далі наріжте на дольки. Викладіть шматочки на плоску тарілку, дерев’яну дошку чи мармурову тацю, додайте закуски, налийте у кришталевий келих вина і приготуйтесь сп’яніти від вражень. 

Алтинчиз — цілком самостійна страва і виступає сольно так само гарно, як Енріке Карузо на сцені Опери Гарньє. Проте якщо хочеться різноманіття, то як закуски до алтинчизу ідеально підійдуть:

  • Стиглі фрукти, наприклад: медові груші, солодкі яблука, інжир чи виноград;
  • Сухофрукти та горіхи неодмінно з медом;
  • Інші сири, наприклад: характерний мюнстер чи зухвалий раклет;
  • Шинка, смажена яловичина чи дичина.

Обираючи напої, зверніть увагу на савойські вина. Регіон славетний винами з білого винограду, наприклад: шасла, альтес, шардоне, — проте можна взяти і червоні, які виготовлені із сортів піно нуар чи мондоз наур. Якщо савойських вин у доступі немає, підійде німецький рислінг чи гевюрцтраминер. Подавайте вино, охолоджене до 12 градусів, і не забудьте запалити свічки.

Як правильно зберігати алтинчиз

Найправильніше зберігати сир у рідному упакуванні. Щоправда, щоб сир зберігати, вам необхідно буде його не доїсти, а з цим можуть виникнути труднощі. Оптимальна температура зберігання від 0 до 6 градусів. Намагайтесь з‘їсти сир упродовж двох днів після відкриття. Сир не варто заморожувати чи нагрівати — це негативно вплине на його вигляд і смак.