Новий рік — привід прикрасити дім, покликати найближчих і поекспериментувати із частуваннями. Ми маємо п’ять ідей для тих, хто не знає, що такого оригінального приготувати на новорічну вечерю.
Вітайте: вишуканий та пікантний — м’який сир з білою пліснявою.
Найпопулярніші сири з білою пліснявою — сир брі та камамбер. Тверда біла скоринка має запах жовтої соломи та легкі нотки аміаку й водночас лишає прекрасний горіхово-грибний післясмак. Сирний м’якуш має ніжну текстуру і яскравий вершковий смак, який до часу дозрівання наповнюється і стає пікантним.
Що ж приготувати?
1. Запечений камамбер із хлібом і ягідним соусом
Хочете зустріти гостей запаморочливими ароматами? У цьому вам допоможе ніжний камамбер.
Вам знадобиться:
- голівка камамберу від Pastourelle;
- зубчик часнику;
- прованські трави;
- столова ложка оливкової олії;
- м’який хліб;
- журавлинне варення.
Поки духовка нагрівається до 200 градусів, наріжте часник слайсами та засуньте їх всередину сирної голівки. Для цього можна зробити розріз посередині голівки, підняти її верхню частину, на нижню викласти часник, злегка присипати травами і накрити верхньою частиною. Якщо ви не любите часник, то просто пропустіть цей етап. Зверху сир можна збризнути оливковою олією. Сир необхідно запікати максимум 10 хвилин. Середина розплавиться, а скоринка лишиться твердою. Хліб обсмажте у тостері або на сковорідці.
Хрусткі шматочки хліба можна вмочати в розплавлений сир і за бажанням поливати журавлинним варенням, смак якого чудово поєднується з камамбером.
Однієї порції вистачить на двох. Тому що більше гостей, то більше сиру вам знадобиться.
2. Пряний камамбер, запечений зі спаржею та беконом
Камамбер із беконом та спаржею прикрасять ваш святковий стіл. Це той випадок, коли страва не тільки смачна, а й дуже корисна.
Вам знадобиться
- голівка камамберу від Pastourelle;
- копчений бекон;
- спаржа;
- оливкова олія;
- духмяні трави (чебрець, базилік, м’ята).
Обріжте найтвердішу частину кожної гілочки спаржі. Намастіть форму оливковою олією й акуратно викладіть спаржу одним шаром на дно. Запікайте 5 хвилин за температури 200 градусів. Зверху покладіть цілу головку сиру камамбер. Якщо у вас багато спаржі, то можна взяти дві або більше голівок. А якщо сиру у вас мало, то його можна розрізати горизонтально на дві частини й покласти на спаржу м’якушем донизу. На спаржу та сир викладіть тонкі скибочки бекону так, щоб вони повністю вкрили форму. Збризніть страву оливковою олією, посипте травами і поставте назад у духовку ще на 10−15 хвилин.
3. Вишукане м’ясо по-французьки із сиром брі
Складовою класичного рецепта страви є твердий сир, проте в цю чудову новорічну ніч хочеться додати чогось особливого, наприклад, оригінальну нотку сиру брі.
Вам знадобиться:
- 30−50 грамів сиру брі від Pastourelle;
- 2 шматочки свинячої вирізки товщиною 1 см;
- 1 середня цибулина;
- 1 яйце;
- оливкова олія;
- сіль, приправи (перець, базилік, розмарин, майоран);
- картопля (опційно).
М’ясо необхідно добряче відбити. Натріть сіллю та приправами. Натріть або наріжте тонкими кільцями цибулю. В окремій мисці збийте яйце та додайте дрібно натертий сир брі, трохи солі та приправ. Гарно обваляйте м’ясо у суміші яйця та сиру. Викладіть м’ясо на проолієний лист, на кожен шматок покладіть терту/нарізану цибулю і зверху вилийте залишки яєчно-сирної суміші. Також можна додатково посипати кожен шматок сиром. У цій страві сир зайвим не буває.
М’ясо запікайте 15 хвилин за температури 160 градусів, потім 15 хвилин — за температури 170 градусів, а далі ще 15 хвилин — за 180 градусів. У такий спосіб воно не висохне, а вийде соковитим.
Якщо страву хочеться зробити більш поживною, на дно листа можна покласти кілька шарів нарізаної тонкими кружальцями картоплі. А вже зверху неї класти усе інше.
4. Пікантний салат із брі та беконом
Ми не закликаємо вас відмовлятися від традиційного олів’є і вплетеного у генетичний код оселедця під шубою, а пропонуємо додати у мелодію новорічної вечері кілька салатних ноток.
Вам знадобиться:
- голівка сиру брі від Pastourelle;
- 10 смужок бекону;
- 10 невеликих в’ялених томатів;
- мікс листя салату;
- столова ложка лаймового або лимонного соку;
- чайна ложка оливкової олії;
- чайна ложка соєвого соусу чи бальзамічного оцту.
Обсмажте бекон до легкої хрумкої скоринки. Поріжте брі на невеликі шматочки. Також за бажанням сир можна запекти пару хвилин за температури 180 градусів, попередньо поклавши його на засланий пергаментом лист. Змішайте салатне листя, томати, бекон і брі. Заправте салат оливковою олією, лимонним соком, соєвим соусом або бальзамічним оцтом.
Традиційний брі можна замінити оригінальним рожевим брі Brize Rose чи навіть зухвалим Алтинчізом, омитим у вині.
5. Ошатний салат з камамбером і грушею
Немає кращого поєднання, ніж смак камамберу, обрамленого нотками груші з легкими горіховими мотивами. А якщо сюди додати ще й келих хорошого вина, то ви будете на сьомому небі.
Вам знадобиться:
- голівка камамберу чи алтинчізу від Pastourelle;
- 1−2 солодкі груші;
- 3−4 волоські горіхи;
- мікс листя салату;
- столова ложка рідкого меду;
- чайна ложка гірчиці;
- столова ложка оливкової олії;
- столова ложка лаймового чи лимонного соку;
- сіль.
Обсмажте волоські горіхи пару хвилин на сухій розпеченій сковорідці. Наріжте тонкими скибочками грушу та збризніть лимонним чи лаймовим соком, щоб вона не потемніла. Наріжте невеликими трикутниками сир. Додайте листя салату. Усе це гарно перемішайте, щедро посипавши горіхами.
Щоб приготувати заправку, ретельно змішайте мед, гірчицю, олію та сік, за бажанням додайте сіль.
Відчуйте себе гурманом з Pastourelle ❤️